Lawatan dari Malaysia

Lawatan Prof. Kamaruzaman & Ummu Hani dkk

Sabtu (5/4) pagi sekitar jam 10.00 WIB rombongan tamu dari Malaysia tiba di PPMI Assalaam. Kunjungan kali ini merupakan Rancangan Jadual ke Solo, Indonesia dari Prof. Kamaruzzaman, Ummu Hani dan rombongan, selama tiga hari. Tempat yanga kan dikunjungi adalah Pondok Gontor Pi Mantingan, PPMI Assalaam, STAIN Surakarta dan UIN Suka Yogyakarta serta Candi Borobudur.

ImageSebanyak 8 orang dari Universitas Kebangsaan Malaysia dan Universitas Malaya, berkunjung ke PPMI Assalaam, sabtu (5/4). Kedatangan mereka tidak mewakili dari Universitasnya, akan tetapi diantara mereka ada yang mendapat undangan untuk mengisi work shop di salah satu sekolah tinggi Islam di Surakarta.

Salah satunya adalah Umi Hani Abu Hasan , gadis kelahiran 1983 tersebut adalah seorang penulis aktif yang sudah menerbitkan beberapa novel islami yang menjadi best seller di negeri jiran. Dia selalu didampingi ibunya kemanapun ia pergi untuk memberikan support. Dia adalah teman baik dari Habiburrahman Al Quroisyi, penulis novel “ayat-ayat cinta.” yang sudah difilmkan serta meraup lebih dari 3 juta penonton.

Dengan didampingi prof DR Kamaruzzaman Yussof, guru besar pengkajian sejarah, politik dan strategi Universiti Kebangsaan Malaysia, Umi Hasan juga menjadi pembicara dalam work shop. Seusai sholat maghrib, Umi memberikan kiat-kiat suksesnya dalam menulis di depan 2200 santri Assalaam, dalam masjid. Dengan memberikan beberapa novelnya gratis kepada santri, Umi berpesan kepada seluruh santriwan dan santriwati bahwa hidup adalah pelajaran dan ujian, sehingga santri diharapkan agar selalu mencoba dan terus mencoba dalam berkarya.

Sebelum ke Indonesia, Umi Hanni telah berkunjung ke Syiria tahun 2006, dan ke Singapura tahun 2007. Dalam Blogspotnya dia merilis bahwa dalam perjalannya itu akan menambah pengalaman dan kematangannya. “Perlu ada satu tekad untuk keluar dari bumi sendiri setidakpun dari persekitaran biasa buat melapangkan fikiran, meneguhkan iman dan untuk menambah pengalaman dan kematangan”, katanya dengan logat malaysia yang khas..

Ketika berita ini ditulis, Umi Hani dan Ibunya serta rombongan lain, masih berada di Assalaam dan menginap di Wisma Assalaam sampai hari senin, 7 April.

Agenda selama di Indonesia, khsususnya ke Solo, Mantingan dan Yogyakarta adalah:

Rancangan Jadual ke Solo, Indonesia.

Khamis

3 April 2008 – Sampai di Solo dan terus ke Mantingan

Jumaat

4 April 2008 – Ceramah Penulisan, Pendidikan dan motivasi

1. Penulisan Dakwah dan Keutamaannya: Pengalaman Menulis Novel LHM

Oleh: Ummu Hani Abu Hassan

2. Peranan Pelajar Agama Dalam Pembangunan Negara: Satu Pengalaman Malaysia

Oleh: Prof Madya Dr Kamaruzaman Yusof

3. Buka Minda Dengan Musafir

Oleh: Nur Hidayah binti Kasim

Tayangan Drama Cinta Madinah dan drama Ehsan

Sabtu

5 April 2008 – Ceramah (sama seperti di atas) di STAIN Surakarta dan Pesantren

As Salam

Tayangan drama Ehsan

Ahad

6 April 2008 – Lawatan dan ramah-mesra dengan pelajar Fakulti Dakwah UIN Kalijaga,

Yogja

Lawatan ke kedai2 buku dan Borobudur

Isnin

7 April – Jalan2 sekitar bandar Solo dan bersiap pulang ke Kuala Lumpur

LATAR-BELAKANG PENCERAMAH

 1. Prof Madya Dr Kamaruzaman Yusoff

Pensyarah di Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia. Berpengalaman luas dalam bidang Sejarah dan Tamadun Islam. Pernah tinggal di Mesir, Syria dan negara-negara Eropah bagi menjalankan kajian tamadun Islam. Beliau boleh dihubungi di zuryati@yahoo.com

2. Ummu Hani Abu Hassan

Pelajar Sarjana di Jabatan Dakwah dan Pembangunan Insan, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Pengalaman menulis selama 10 tahun dalam pelbagai genre kreatif seperti puisi, cerpen, novel dan skrip drama pentas dan televisyen. Dua cerpennya pernah memenangi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2005. Sekarang menjadi wartawan sambilan di Majalah Anis. Ummu Hani boleh dihubungi di senyum_sokmo2@yahoo.com

 1. Nur Hidayah binti Kasim

Pelajar sarjana di Jabatan Fiqh dan Usul, Syariah di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Mempunyai pengalaman ke negara Syria sebanyak tiga kali kerana menjalankan kajian sistem Pengajian Syariah di negara Islam. Beliau boleh dihubungi di musafir_senja@yahoo.com

PESERTA LAWATAN

 1. Cik Ummu Hani Abu Hassan (muktamad)
 2. Puan Hajah Hamidah Hj Tahir (muktamad)- ibu Ummu Hani
 3. Cik Nur Hidayah Kasim (muktamad)
 4. Prof Madya Dr Kamaruzaman Yusof (belum muktamad)
 5. Puan Zuryati (belum muktamad)- isteri Dr Kamaruzaman

Demikian apa yang saya kopi dari: Laman Ummu Hani

prof Dr. Kamaruzzaman (baju merah) dan PakARFisikaProf. (Madya). Dr. Kamaruzaman Yusoff (baju merah dan saya…

Iklan

Satu tanggapan untuk “Lawatan dari Malaysia

 1. Salam Ustaz,
  Bersyukur kepada Allah kerana mempertemukan ana dengan ustaz dan sahabat-sahabat di sana. Ya Allah, hanya Engkau Yang Tahu betapa besar hikmah perjalanan ana dan rombongan ke Surakata dan Yogya selama 5 hari.
  kapan2 dijemput lagi ya!

  Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s